Afdrukken
Hits: 1970

Hardere wind

Het was ons al opgevallen dat de wind de voorbije twee jaar gemiddeld harder blaast dan vroeger. We merkten dat vooral omdat we minder weekeindes op het strand stonden dan voorheen, waar we dikwijls hele dagen stonden te vliegeren van in de vroege voormiddag tot zonsondergang. Voor ons is een "lekker windje" ergens iets tussen 8 en 18 km/uur. De kite wil dan wel vliegen maar gaat niet te snel vooruit én gaat niet te hard aan de lijnen trekken. Daardoor hoeven we niet zoveel voor- en achteruit te rennen om de tricks er mooi te laten uitzien. Dan toch maar eens opgezocht op het internet of dat gevoel van hardere wind klopt met de realiteit.

KMI: In België komt de wind overwegend uit het ZW. De gemiddelde windsnelheid van 20 tot 28 km/uur aan de kust neemt af tot 6 à 19 km/uur in de valleien van Hoog-België en in Belgisch Lotharingen. Gemiddeld bereikt of overtreft de maximale windstoot om de 2 jaar de 130 km/uur aan de kust en 120 km/uur in het binnenland. De afname van de windsnelheid naar het binnenland is te wijten aan meer wrijving met de grond, wat een toename van de turbulentie tot gevolg heeft.

Nu zijn we wat verder gaan speuren naar gekende gemiddelden en zo meer, maar die zijn alleen bekend voor het KMI (Ukkel) zelf. Het geeft toch alvast een idee en geeft aan dat het gevoelsmatig wel klopt, dat het in de winter harder waait dan in de zomer (komt door de diepere lage druk gebieden).

Alhoewel het blijkbaar vroeger nog harder waaide is er inderdaad de laatste jaren weer een opwaartse trend in windsnelheden. Helaas, dus. Je kan wel naar het binnenland opschuiven om te gaan vliegeren maar de wind is daar meestal verziekt door turbulentie waardoor de kite dikwijls onvoorspelbare bokkesprongen maakt of midden in een trick gewoon uit de lucht valt. Meer opportunisme is aangewezen, al eens sneller naar het strand toe als de weersvoorspellingen en real-time metingen aangeven dat het "de moment" is. Enkel moeilijk dus voor de wedstrijden, die moet je natuurlijk ruim op voorhand inplannen. De winters zijn trouwens ook niet meer zo koud als vroeger, toen er wel een behoefte was aan thermisch ondergoed om comfortabel een ganse dag in de buitenlucht te vertoeven.