Kalender  

Iedereen overal welkom:


Door de CoViD-19 crisis is het opstellen van een kalender een onzekere zaak. Zodra een activiteit kan/zal doorgaan staat die hier in het rood en is deze boodschap verdwenen.


18 april 2020 Derde -[ZATERDAG]- Zeebrugge

1/2/3 mei 2020 Tricks Party weekend Zeebrugge

17 mei 2020 Derde zondag Zeebrugge

20 juni 2020 Derde -[ZATERDAG]- Zeebrugge

19 juli 2020 Derde zondag Zeebrugge

16 augustus 2020 Derde zondag Zeebrugge

20 september 2020 Derde zondag Zeebrugge

18 oktober 2020 Derde zondag Zeebrugge

15 november 2020 Derde zondag Zeebrugge

20 december 2020 Derde zondag Zeebrugge

 

 
   

Vriendschap

 

Op het "Festival du vent", onlangs in Portiragnes (Frankrijk) bleek maar weer eens hoezeer de vliegeractiviteiten in het algemeen een zeer sterke band kunnen smeden tussen de beoefenaars van de diverse takken. Jaren geleden was er nog al eens wat na-ijver tussen de trick piloten, de mannen van de éénlijners en wat voor zijtak van de windsporten je ook maar kan verzinnen. Nu is dat gelukkig al helemaal omgedraaid naar vriendschap en samenhang. Nu zie je al eens iemand van de éénlijners een trick kite rechtzetten of een trick piloot de lijnen mee helpen ontwarren van wat neergevallen éénlijners. Hoe dit nu gekomen is, we hebben er het raden naar, maar het feit dat Facebook snelle uitwisseling van foto's en films mogelijk maakt en er gemakkelijker afspraken kunnen gemaakt worden is er niet vreemd aan. Na elk festival waar je aanwezig bent geweest heb je wat tijd nodig om terug in het normale leven je draai te vinden, ook al omdat je allerlei talen door elkaar heen gebruikt als je bij de vrienden hangt.

Dankzij de vliegersport hebben we nu contacten over gans de wereld met gelijkgestemde zielen, met mensen die ook al eens graag buiten in de wind staan, ongeacht welke rang of stand. Want geloof me, over geld, gedane studies of beroepen wordt er niet gepraat op zo'n samenkomsten, nee, het gaat over het vliegeren in alle facetten. Het is me ook opgevallen dat er geen afgunst is op elkaars materiaal of talenten om vanalles te doen met bestuurbaar materiaal (zelfs een drone hoort daar bij!). Elkaar aanmoedigen en spontaan applaus bij gelukte zaken zijn de normaalste zaak. Heel wat anders dan bij andere sporten waar men vooral de tegenstrever wil afbreken en verslaan! Het is een hecht blok aan het worden, dat vliegerwereldje.

Dat bleek weer duidelijk bij het jammerlijke véél te vroeg overlijden van een Spaanse top tricks piloot, twee weken voor de wedstrijd. Het gezamelijke verdriet, de spontane herinnerings acties en het geplande eresaluut werden massaal beleefd, het was heel emotioneel. Toch voelde het publiek zich niet uitgesloten, maar het voelde wel aan hoezeer de samenhang van al deze vrienden wel is. Samen sterk verbonden in verdriet en respect, even sterk verbonden in het plezier en wedstrijdgedeelte. Opvallend ook hoe men elkaar een applaus geeft na een welgeslaagd ballet, hoe men zelf niet gaat staan vliegeren naast het wedstrijdveld als er een collega of demo bezig is. Mooi is dat  :-)

Maar dan is er al snel de opmerking " Hoe geraak ik daar bij? ". Eenvoudigweg: gewoon meedoen! Het is me nog nooit opgevallen dat iemand niet aanvaard werd in het geheel, dat iemand 'zijn plaats' niet kon vinden. Er zijn wel moeilijke en gemakkelijke karakters, maar door de positieve gedachten en gevoelens die in en rond die festivals hangen wordt alles snel met een glimlach opgelost, als er al eens wat fout zou lopen. Ik kan iedereen maar aanraden om eens naar een vliegerfestival te gaan, in bv Den Helder (Nl) of Berck (Fr). Ook in Portiragnes (Fr) en Antwerpen kan je terecht om eens te proeven van de sfeer en te genieten van het gebodene. Het zou allemaal nog grootser en kleurrijker kunnen als er nog meer volk komt kijken en deelneemt aan het geheel (ahja, dat trekt sponsors aan!)

tot dan!

 

Als je een paar jaar festivals bezoekt in binnen- en buitenland dan merk je algauw de grote verschillen op.

Ergens is dat wel te verklaren doordat de mentaliteit van de lokale bevolking anders is, maar toch vraag ik me soms af of het niet anders kan hier in Belgenland.

In Nederland lijken de festivals ook op de terugweg van de grote populariteit uit de jaren 90. Enkel in Frankrijk lijkt men te bestendigen (al is ook hier een grote gesneuveld: Stella Plage). Maar men gaat er allicht andere voor in de plaats krijgen (net als vorig jaar: Bray-Dunes).

Wat merken we vooral op? In Frankrijk is het allemaal show en entertainment wat de klok slaat. Men volgt een strak schema en de demo's lokken heel wat volk naar de dijk. In Nederland zijn het vooral de vliegeraars zelf die er vooral een gezellige boel van maken met eetstandjes en drank. Daar zie je veel minder demos maar wel aandacht voor "de oude tijd". Hier in België hebben we het gezellige Linkeroever festival (jaja, met eten en drank!), maar dat heeft een wat ongelukkige locatie om door te groeien naar wat groters. De wind is er immers zelden goed voor 'grondwerk' door de omringende bomen. "Westende" is meer een visserijfeest, lente- en wintervliegeren in Zeebrugge zijn leuke ontmoetingsmomenten maar niet echt een festival. Ik vergeet allicht nog enkele kleine initiatieven. Rest er enkel nog Oostende, waar men een beetje op twee gedachten loopt te hinken. Het is groots opgezet en heeft een puik deelnemersveld. Alleen mis ik daar een beetje een strakke organisatie rond het demoveld, dat zou niet mogen leegstaan zoals het voorbije weekeinde dikwijls het geval was. Het snoepwerpen is altijd leuk om volgen, net als het Rokkaku gevecht. De windgarden is ook altijd een verkenningstocht waard. Vermits iedere deelnemer een lunchpakket krijgt en gratis plasbeurten (ja, sta maar eens een ganse dag in de wind!) kom je al snel tot de vaststelling dat het toverwoord "BUDGET" is. Zonder centen kan je niet Sabam betalen, de gemeente of stad over de schreef trekken en de buitenlandse gasten wat verwennen (reis- en verblijfskosten). Je moet ook nog ruime parkeervoorzieningen hebben en vervoer van het soms zware materieel van en naar de vliegerplek. De geluidsinstalaltie (en de bus!) zal ook niet goedkoop zijn. Dan vergeet ik waarschijnlijk nog wel 100 en 1 onkosten en punten van aandacht voor de inrichters. Op het ogenblik dat iedereen terug thuis is en z'n vliegers weer even zandvrij maakt zijn de inrichters alvast bezig met de volgende editie. Oostende was al 30 keer de locatie voor dit grootste festival van België (er is zelfs iemand die alle edities mee-gevlogen heeft!!!). Hopelijk kunnen we nog lang genieten van dit festival en schrikken er nog wat gemeentes aan de kust wakker om ook iets in elkaar te steken. Wij zijn alleszins altijd bereid om demos te komen vliegen, spectaculair is het altijd!

Indoor

Als het gans de tijd regent of het waait véél te hard, dan kan je ook INDOOR gaan vliegeren.

Hiervoor bestaan er speciaal ontworpen kites die héél weinig wegen en een strak zeil hebben. De stokken die daar in zitten zijn dan ook verderlicht en redelijk breekbaar.

Uiteraard moet je toch een beetje druk in je vlieger hebben om te kunnen vliegen. Hiertoe ga je achteruit wandelen, tot wel 3 km/uur :-)

De tricks die je buiten in de wind kan doen zijn haast ondoenbaar in een zaal, maar je hebt wel een leuk setje zweeftricks en flatspins waarmee je uren zoet kan zijn.

De volgende dag heb je meestal wel wat last van stijve kuiten, maar dat neemt die glimlach niet weg van je gezicht na een gezellige dag in de sporthal.

Want ja, je hebt toch al gauw een plafond van minstens 7 meter hoog nodig, aangezien je indoor aan de slag gaat met lijnen van ongeveer 5 meter lengte. Een basketbalveld is wel een minimum om met twee piloten wat ruimte te hebben. Niet elke sporthal uitbater kent het indoor vliegeren, zodat je maar beter zorgt dat je een video kan laten zien. In de stad waar ik woon kon ik alvast geen sporthal huren omdat het geen erkende sport is (of toch niet huren aan sport-tarief).

Video's dus:

'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.

'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.

'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.

'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.

Hardere wind

Het was ons al opgevallen dat de wind de voorbije twee jaar gemiddeld harder blaast dan vroeger. We merkten dat vooral omdat we minder weekeindes op het strand stonden dan voorheen, waar we dikwijls hele dagen stonden te vliegeren van in de vroege voormiddag tot zonsondergang. Voor ons is een "lekker windje" ergens iets tussen 8 en 18 km/uur. De kite wil dan wel vliegen maar gaat niet te snel vooruit én gaat niet te hard aan de lijnen trekken. Daardoor hoeven we niet zoveel voor- en achteruit te rennen om de tricks er mooi te laten uitzien. Dan toch maar eens opgezocht op het internet of dat gevoel van hardere wind klopt met de realiteit.

KMI: In België komt de wind overwegend uit het ZW. De gemiddelde windsnelheid van 20 tot 28 km/uur aan de kust neemt af tot 6 à 19 km/uur in de valleien van Hoog-België en in Belgisch Lotharingen. Gemiddeld bereikt of overtreft de maximale windstoot om de 2 jaar de 130 km/uur aan de kust en 120 km/uur in het binnenland. De afname van de windsnelheid naar het binnenland is te wijten aan meer wrijving met de grond, wat een toename van de turbulentie tot gevolg heeft.

Nu zijn we wat verder gaan speuren naar gekende gemiddelden en zo meer, maar die zijn alleen bekend voor het KMI (Ukkel) zelf. Het geeft toch alvast een idee en geeft aan dat het gevoelsmatig wel klopt, dat het in de winter harder waait dan in de zomer (komt door de diepere lage druk gebieden).

Alhoewel het blijkbaar vroeger nog harder waaide is er inderdaad de laatste jaren weer een opwaartse trend in windsnelheden. Helaas, dus. Je kan wel naar het binnenland opschuiven om te gaan vliegeren maar de wind is daar meestal verziekt door turbulentie waardoor de kite dikwijls onvoorspelbare bokkesprongen maakt of midden in een trick gewoon uit de lucht valt. Meer opportunisme is aangewezen, al eens sneller naar het strand toe als de weersvoorspellingen en real-time metingen aangeven dat het "de moment" is. Enkel moeilijk dus voor de wedstrijden, die moet je natuurlijk ruim op voorhand inplannen. De winters zijn trouwens ook niet meer zo koud als vroeger, toen er wel een behoefte was aan thermisch ondergoed om comfortabel een ganse dag in de buitenlucht te vertoeven.

   
© Tweelijners